Kilka słów o potrawie

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

}

CZAS

30 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • pomidory – 600g
  • rukola – 75g
  • woda – 400 ml
  • olej słonecznikowy lub oliwa z
  • oliwek – 5 łyżek
  • asofetida – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki

Jak przyrządzić:

1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej całe pomidory i zaparzaj około 2 minut aż popękają ich skórki. Odcedź pomidory i obierz je ze skórki.
2. W suchym garnku rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj asofetidę i praż ją kilka sekund, aż nabierze lekko brązowego koloru. Następnie do garnka wlej 400 ml wody i zwiększ ogień.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj je do gotującej się wody i gotuj minimum 10 minut.
4. Wyłącz ogień i dodaj do zupy sól, kurkumę i pieprz i zmiksuj zupę blenderem.
5. Na koniec umyj i posiekaj drobno rukolę i dodaj do zupy.

MODYFIKACJE

  • Działanie zupy wg TMC:
  • pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,
    ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
  • asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
  • rukola – ochładza, pobudza apetyt

Zobacz także

CUKINIA GRILLOWANA

CUKINIA GRILLOWANA

Przykład jak przygotować warzywo typu Yin na sposób Yang, prosty sposób na równoważenie termiki produktu. Tak przygotowana cukinia smakuje podana ciepło ale także na zimno jako dodatek do innych potraw lub samodzielna przekąska.

OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI

OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI

Wariant letni popularnej owsianki. Dzięki dodatkowi wychładzających owoców letnich, ciepłe i gotowane śniadanie nie jest aż tak rozgrzewające jak owsianki przygotowywane w chłodniejszych porach roku.

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This