Kilka słów o potrawie
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

CZAS
30 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
-
pomidory – 600g
-
rukola – 75g
-
woda – 400 ml
-
olej słonecznikowy lub oliwa z
-
oliwek – 5 łyżek
-
asofetida – 1/4 łyżeczki
-
sól – 1 łyżeczka
-
pieprz czarny do smaku
-
kurkuma – 1/4 łyżeczki
Jak przyrządzić:
MODYFIKACJE
-
Działanie zupy wg TMC:
-
pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
-
asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
-
rukola – ochładza, pobudza apetyt
Zobacz także
CUKINIA GRILLOWANA
Przykład jak przygotować warzywo typu Yin na sposób Yang, prosty sposób na równoważenie termiki produktu. Tak przygotowana cukinia smakuje podana ciepło ale także na zimno jako dodatek do innych potraw lub samodzielna przekąska.
OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI
Wariant letni popularnej owsianki. Dzięki dodatkowi wychładzających owoców letnich, ciepłe i gotowane śniadanie nie jest aż tak rozgrzewające jak owsianki przygotowywane w chłodniejszych porach roku.
SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM
Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.
AUTOR PRZEPISU: