Kilka słów o potrawie
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

CZAS
30 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
-
pomidory – 600g
-
rukola – 75g
-
woda – 400 ml
-
olej słonecznikowy lub oliwa z
-
oliwek – 5 łyżek
-
asofetida – 1/4 łyżeczki
-
sól – 1 łyżeczka
-
pieprz czarny do smaku
-
kurkuma – 1/4 łyżeczki
Jak przyrządzić:
MODYFIKACJE
-
Działanie zupy wg TMC:
-
pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
-
asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
-
rukola – ochładza, pobudza apetyt
Zobacz także
ZUPA DYNIOWA KREM
Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.
OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI
Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ
Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.
AUTOR PRZEPISU: