Kilka słów o potrawie

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

}

CZAS

30 min

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • pomidory – 600g
  • rukola – 75g
  • woda – 400 ml
  • olej słonecznikowy lub oliwa z
  • oliwek – 5 łyżek
  • asofetida – 1/4 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny do smaku
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki

Jak przyrządzić:

1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej całe pomidory i zaparzaj około 2 minut aż popękają ich skórki. Odcedź pomidory i obierz je ze skórki.
2. W suchym garnku rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj asofetidę i praż ją kilka sekund, aż nabierze lekko brązowego koloru. Następnie do garnka wlej 400 ml wody i zwiększ ogień.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj je do gotującej się wody i gotuj minimum 10 minut.
4. Wyłącz ogień i dodaj do zupy sól, kurkumę i pieprz i zmiksuj zupę blenderem.
5. Na koniec umyj i posiekaj drobno rukolę i dodaj do zupy.

MODYFIKACJE

  • Działanie zupy wg TMC:
  • pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,
    ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
  • asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
  • rukola – ochładza, pobudza apetyt

Zobacz także

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This