Kilka słów o potrawie
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
CZAS
30 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
-
pomidory – 600g
-
rukola – 75g
-
woda – 400 ml
-
olej słonecznikowy lub oliwa z
-
oliwek – 5 łyżek
-
asofetida – 1/4 łyżeczki
-
sól – 1 łyżeczka
-
pieprz czarny do smaku
-
kurkuma – 1/4 łyżeczki
Jak przyrządzić:
MODYFIKACJE
-
Działanie zupy wg TMC:
-
pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
-
asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
-
rukola – ochładza, pobudza apetyt
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
AUTOR PRZEPISU: