Kilka słów o potrawie
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

CZAS
30 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
-
pomidory – 600g
-
rukola – 75g
-
woda – 400 ml
-
olej słonecznikowy lub oliwa z
-
oliwek – 5 łyżek
-
asofetida – 1/4 łyżeczki
-
sól – 1 łyżeczka
-
pieprz czarny do smaku
-
kurkuma – 1/4 łyżeczki
Jak przyrządzić:
MODYFIKACJE
-
Działanie zupy wg TMC:
-
pomidory – oczyszczają Gorąco, wzmacniają Yin (zwłaszcza Yin Wątroby), produkują płyny i usuwają suchość,ochładzają Krew, wzmacniają Żołądek
-
asofetida – pomaga usuwać wzdęcia, zaparcia i guzki wywołane stagnacją Krwi w brzuchu, usuwa gorąco oraz pasożyty jelitowe w tym glisty, usuwa Zimny Śluz, reguluje wpływa korzystnie na macicę, szczególnie w przypadku braku miesiączki lub przy bolesnym miesiączkowaniu
-
rukola – ochładza, pobudza apetyt
Zobacz także
MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM
Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Wraz z rozpoczęciem sezonu truskawkowego zaczynamy przetwarzać te pyszne owoce na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest przygotowanie z nich koktajli.
KOMPOT TRUSKAWKOWY
Kompot z truskawek chłodzi, nawilża i usuwa Gorąco, czyli jest idealny w okresie letnim, szczególnie dla osób z objawami Gorąca.
AUTOR PRZEPISU: