WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Kilka słów o potrawie
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
CZAS
30 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- 200g ryżu
- 250 g mięsa mielonego (drobiowe/wieprzowe/mix)
- warzywa sezonowe – marchewka, por, kapusta pekińska, seler naciowy
- przyprawy – czosnek, imbir, ew. papryczka chilli, sos sojowy
Jak przyrządzić:
Ryż ugotować, lekko ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz tartym czosnkiem, imbirem i drobno pokrojonym szczypiorkiem i solą. Uformować pulpety, obtoczyć w mące ryżowej lub innej ulubionej i ugotować na parze. Warzywa pokroić w słupki, krótko dusić na dużym ogniu z przyprawami i sosem sojowym. W tym przepisie użyłam także grzybów mun bo lubię ich chrupkość i cenię działanie zdrowotne. Podawać dużą porcję warzyw z pulpetami, całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.
MODYFIKACJE
- Pulpety mięsno-warzywne lub mięsno-ryżowe to prosty i smaczny sposób na ograniczenie ilości mięsa w diecie.
- Wg zaleceń dietetyki chińskiej ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie powinna wynosić maksymalnie 10%, o czym pisałam tu.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
AUTOR PRZEPISU: