ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Kilka słów o potrawie
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)
CZAS
15 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek z ładnymi, świeżymi liśćmi
- warzywa zielono-białe: kawałek pora, pietruszka lub pasternak, seler korzeniowy lub/i liściowy
- przyprawy
- łyżeczka masła klarowanego lub ulubiony olej
Jak przyrządzić:
Por, pietruszkę, seler pokroić w równe kawałki, poddusić na maśle klarowanym przez parę minut, zalać wodą i ugotować. Liście rzodkiewki umyć i posiekać, rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Jak warzywa będą już miękkie dodać liście rzodkiewki i gotować nie więcej niż 5 minut (jak będziemy gotować dłużej to zrobią się brązowe). Zblendować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub zmielonym zielem angielskim. Wrzucić pokrojone w kostkę rzodkiewki podgotować jeszcze 1-2 minuty. Gotowane rzodkiewki dodają chrupkości w zupie i stają się miło słodkie.
Podajemy z koperkiem, można skropić zupę ulubionym olejem, posypać świeżymi rzodkiewkami.
MODYFIKACJE
- O rzodkiewkach i ich właściwościach pisałam tu.
- Czasami dodaję do tej zupy liści pokrzywy.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU:
Cudowna strona😍😍😍
Bardzo się cieszę, że na nią trafiłam
Też się cieszymy i zapraszamy cześciej:)