PASZTET Z SELERA
Kilka słów o potrawie
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.
CZAS
1.30 godz. z pieczeniem
PORCJE
10
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- 1 seler średniej wielkości
- 1 duża cebula
- pół kostki masła
- kaszka manna do zagęszczenia masy, około 5 łyżek
- 3 jajka
- pieprz, sól do smaku, gałka muszkatołowa – trzeba mocniej doprawić , bo po upieczeniu może być mdły.
Jak przyrządzić:
Obieramy seler i trzemy na grubej tarce razem z cebulą. Umieszczamy seler, cebulę, pół kostki masła do garnka (można dodać parę łyżek wody by masa nie przypaliła się). Gotujemy na wolnym ogniu 15-20 min. Ugotowaną masę lekko studzimy, ale tylko tyle aby jajka nie ścięły się od razu. Do masy dodajemy również kaszkę mannę, przyprawy i ewentualne dodatki (żurawina (polecam opłukać żurawinę z cukru i oleju lub kupować taką bez dodatków), orzechy, pieczarki, grzyby leśne, suszone pomidory). Wysmarować naczynie żaroodporne (keksówkę) masłem, obsypać płatkami owsianymi, otrębami itp., wlać do niego nasz pasztet. Wstawić do piekarnika na 45min. – 1h temp. 180 stopni.
MODYFIKACJE
- Pasztet jest bardzo dobry na zimno i gorąco. Można go odgrzać jako zamiennik kawałka mięsa (podawać z sosem pieczarkowym, kaszą gryczaną i duszoną czerwoną kapustą). Można go również podawać z tradycyjnymi dodatkami typu chrzan, ogórki kiszone, papryka pieczona i inne.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
AUTOR PRZEPISU:
Bardzo dziękuję za przepis na pasztet. Tego mi było potrzeba, aby odzwyczaić bliskich od jedzenia niezdrowego pasztetu mięsnego i okropnych wędlin.
Cieszę się bardzo, że smakuje:)