Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) – roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z południowo-zachodniej Azji: Pakistanu, Etiopii i Egiptu. Uprawiana na całym świecie.

Roślina znana jest w Polsce też pod zwyczajową nazwą “rzeżucha”, “rzeżucha siewna” lub “rzeżucha ogrodowa”, co jest o tyle mylące, że nazwa rzeżucha odnosi się do odrębnego rodzaju roślin.

Uprawiana od najdawniejszych czasów jako warzywo. Spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. Używana do przyprawiania zup, sosów, sałatek, serów. Powszechnie wysiewana przed Wielkanocą jako tradycyjna ozdoba oraz bogate źródło witamin.

Rzeżucha wykazuje właściwości lecznicze, jest bogata w wiele różnych witamin i soli mineralnych. Najwięcej można w niej znaleźć witaminy C, A, B1, K i PP. Oprócz witamin rzeżucha ma wysoką zawartość żelaza, wapnia i magnezu. Jedzenie rzeżuchy regularnie poprawia stan zdrowia u osób chorych na anemię, chorobę wieńcową, zaburzenia krążenia czy reumatyzm. Przy niedoczynności tarczycy poleca się jedzenie rzeżuchy, ponieważ jest ona źródłem łatwo przyswajalnego jodu i chromu.

Nasiona zawierają 22-23% oleju, pozyskiwanego kiedyś do celów spożywczych i technicznych.

Wg medycyny chińskiej rzeżucha [JIE DU XING CAI] jest ciepła termicznie, ma smak ostry i gorzki, działa w Śledzionie i Płucach.

  • Rozprasza Zimny Wiatr, zatrzymuje kaszel (astma, przeziębienie, grypa).
  • Ogrzewa Żołądek, usuwa Śluz (rozpieranie w obszarze podżebrowym, słaby apetyt, niestrawność, nudności, biegunka). Nasiona łagodzą wewnętrzne zapalenie błon śluzowych żołądka i jelit.
  • Wzmacnia Yang Nerek, usuwa nadmiar Wilgoci, działa diuretycznie (obrzęki w dole ciała).
  • Zmniejsza zaburzenia miesiączkowania związane z syndromami Zimna (bolesne miesiączki, brak miesiączki, ból w dole pleców).

Czasami warto złamać schemat… rzeżuchę jadamy zazwyczaj w postaci siewek, wysianych w domu na talerzyku. Nauczyłam się od mojej teściowej wysiewać rzeżuchę nie tylko w domu, ale również w ogrodzie lub szklarni. Spożywamy ją w fazie z liśćmi właściwymi, jest delikatniejsza w smaku ale ciągle bogata w ten charakterystyczny aromat. Nie wyobrażam sobie wiosny bez rzeżuchy, dodaję ją do zup, pasztetów, past. Jak nie jesteście właścicielami ogródka to zwykła doniczka też spełni swoja rolę.:). Plony was zaskoczą.

Pin It on Pinterest

Share This