ZUPA KREM Z BURAKÓW

Kilka słów o potrawie

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

}

CZAS

15 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka

Jak przyrządzić:

Warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miekkości. Wyciągnąć przyprawy i całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem.  Podałam zupę z jogurtem greckim wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem by przełamać słodki smak buraków i posypałam koperkiem. Można posypać szczypiorkiem, pietruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni, nasionami słonecznika. Można podać z domowym pesto itp. 

MODYFIKACJE

  • O burakach pisałam tu. 
  • Równoważą Qi Śledziony i Żołądka, wzmacniają Serce, uspokaja Ducha, dzięki swoim właściwościom ochładzająco-nawilżającym są wskazane dla osób nerwowych.
  • Poprawiają krążenie, posiada właściwości rozrzedzania i rozpuszczania zastojów Krwi, zwłaszcza z powodu nadmiarowego Gorąca.
  • Oczyszczają Krew i nawilżają organizm, zapobiegają krwawieniu z powodu Gorąca Krwi, np. krwawienia z nosa. W takiej sytuacji dobrze działa wypijanie soku z surowych buraków, rano na czczo.
  • Poprawiają menstruację, w połączeniu z marchewką służą do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy, przy zaniku miesiączki, anemii.
  • Leczą zastój Qi Wątroby i dolegliwości związane z Wątrobą (osoby zestresowane, napięte emocjonalnie).
  • Leczą zaparcia, przede wszystkim te, które są spowodowane wyczerpaniem Płynów. 
  • Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.

Zobacz także

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This