Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
- Śliwki węgierki – dojrzałe około 200g
- Plasterek imbiru, szczypta cynamonu, odrobina Porto
- łyżeczka masła klarowanego
- Gotowane/ duszone śliwki są tradycyjnym środkiem przeciwdziałającym zaparciom na tle nadmiarowym.
- Fioletowe śliwki są najlepsze do leczenia zastoju Wątroby.
- Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang Śledziony, Serca i Nerek, w stanach osłabienia, zmęczenia.
- Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
- Osoby z Gorącem Serca mogą gotować owsiankę na mleku krowim.
- Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roślinnym.
- U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
- Dodatek śliwek przygotowanych z rozgrzewającymi przyprawami i dodatkiem alkoholu wzmacnia ogrzewające właściwości owsianki, dzięki temu jest lepsza w okresie niskich.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke