Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z nektaru kwiatów. Jest to naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny (340kcal/100g, jedna łyżeczka 12g – 40kcal), konserwujący i leczniczy, który znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej.
Wg medycyny chińskiej miód (Feng Mi) jest neutralny termicznie (lekko chłodny), ma słodki smak, wnika do Śledziony (Żołądka), Jelita Grubego oraz Płuc.
Działanie:
- Wzmacnia ciało, jest pomocny w stanie ogólnego osłabienia, bólach mięśniowych typowych dla okresu zimowego. Wzmacnia odporność. Stosować w stanach wyczerpania, wypalenie zawodowe (dobrze działa mieszanka miodu i sezamu w postaci sezamek).
- Poprawia trawienie, nawilża Żołądek, łagodzi skurcze brzucha. Przywraca apetyt u osób osłabionych.
- Nawilża Płuca, wzmacnia Qi Płuc, zmniejsza suchy przewlekły kaszel, któremu towarzyszy zadyszka, zmęczenie i ból gardła. (kaszel „szczekający”, krztusiec, przewlekłe zapalenie oskrzeli, sucha skóra). Dla kaszlu produktywnego, z dużą ilością wydzieliny miód będzie niekorzystny. Miód poprzez swoje działanie nawilżające, łagodzi tylko suchy kaszel!
- Nawilża jelito grube, dzięki tej właściwości zmniejsza zaparcia u osób niedoborowych lub z objawami Suchości (w tym celu należy przyjmować go rozpuszczonego w wodzie).
- Eliminuje toksyny, stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie oparzeń.
- Harmonizuje działanie receptur ziołowych (tak samo jak korzeń lukrecji).
- Łagodzi niepokój wewnętrzny, rozluźnia zastój Qi.
- substancję słodzącą, zastępującą cukier,
- napój do leczenia suchych zaparć (4-5 migdałów gotować ze 250ml wody przez 20 minut, po ostygnięciu dodać łyżeczkę miodu i wypić),
- potrawę do leczenia suchego kaszlu (1 gruszkę, niekoniecznie obraną {skórka też ma ważne właściwości wg medycyny chińskiej} przekroić na pół i wydrążyć. Napełnić miodem, gotować na parze do miękkości).
W medycynie chińskiej miód stosuje się w wielu recepturach ziołowych jako składnik formuły lub substancja wiążąca zioła, np w postaci pigułek. Wiele ziół preparuje się w miodzie.