Kilka słów o potrawie
Bardzo szybki i smaczny przepis na letni deser, odżywczy i nawilżający jednocześnie. Dobra alternatywa dla sernika z brzoskwiniami.
Grażyna Kidawska

CZAS
30-45 min.
PORCJE
1-2 brzoskwinie na osobę
KATEGORIA
Desery
Składniki:
- 1-2 brzoskwinie na osobę
Jak przyrządzić:
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wypestkować. Zagłębienia wypełnić masą, upiec w piekarniku.
Brzoskwinie z serkiem mascarpone: 1 jajko ubić z cukrem na puszysta masę, dodać 2 łyżki serka mascarpone oraz nasionka z 1/2 laski naturalnej wanilii. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie z bezą migdałową: 2 białka kurze ubić na sztywno z 1 łyżką drobnego cukru, dodać 2 łyżki zmielonych migdałów obranych ze skórki (mielę je krótko w młynku do kawy). Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Pilnować by beza się nie spaliła.


MODYFIKACJE
- Taki deser jest nawilżający i odżywczy.
- Dodatek bezy migdałowej lub serka mascarpone nawilża Suchość.
- Nie stosować przy objawach Wilgoci lub Wilgotnym Gorącu.
Zobacz także
ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska 30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej
AUTOR PRZEPISU: