Kilka słów o potrawie

Bardzo szybki i smaczny przepis na letni deser, odżywczy i nawilżający jednocześnie. Dobra alternatywa dla sernika z brzoskwiniami.  
}

CZAS

30-45 min.

PORCJE

1-2 brzoskwinie na osobę

KATEGORIA

Desery
Składniki:
  • 1-2 brzoskwinie na osobę
brzoskwinie z serkiem mascarpone: 1 jajko, 2 łyżki serka mascarpone, 1/2 laski naturalnej wanilii, 1 łyżka cukru. brzoskwinie z bezą migdałową: 2 białka kurze, 1 łyżka cukru, 2 łyżki zmielonych migdałów obranych ze skórki.
Jak przyrządzić:
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wypestkować. Zagłębienia wypełnić masą, upiec w piekarniku. Brzoskwinie z serkiem mascarpone: 1 jajko ubić z cukrem na puszysta masę, dodać 2 łyżki serka mascarpone oraz nasionka z 1/2 laski naturalnej wanilii. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzoskwinie z bezą migdałową: 2 białka kurze ubić na sztywno z 1 łyżką drobnego cukru, dodać 2 łyżki zmielonych migdałów obranych ze skórki (mielę je krótko w młynku do kawy). Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Pilnować by beza się nie spaliła.
MODYFIKACJE
  • Taki deser jest nawilżający i odżywczy.
  • Dodatek bezy migdałowej lub serka mascarpone nawilża Suchość.
  • Nie stosować przy objawach Wilgoci lub Wilgotnym Gorącu.

Zobacz także

ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska   30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...

ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO

ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO

Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This