Ze względu na kształt owoców brzoskwinie można podzielić na kuliste (tradycyjne) i płaskoowocowe, czyli inaczej spodkowe.
Nektaryny to nazwa brzoskwiń o nieomszonych owocach, przypuszczalnie powstały w wyniku samoistnej mutacji na obszarze Chin.
Wg medycyny chińskiej brzoskwinia ma smak słodki i kwaśny. Kwestia termiki jest dość skomplikowana, informacje na jej temat są różne w zależności od źródła. Podawana jest termika ochładzająca, neutralna, ogrzewającą do gorącej. Działa w Płucach i Jelicie Grubym (Wątrobie).
Działanie:
- Tworzy Płyny ciała, odżywia i porusza Krew, rozpuszcza zastoje Krwi, zmiękcza stwardnienia (można stosować w przypadku bolesnych menstruacji z powodu zastoju Krwi).
- Brzoskwinie są stosowane do leczenia suchego kaszlu i suchości w Płucach. Nawilżają Płuca, łagodzą objawy astmy oraz zaparć.
- Obniżają wysokie ciśnienie Krwi.
- Stosować w przypadku niedobóru Yin Żołądka – pragnienie, suchość w gardle, zaparcia.
- Nawilżają jelita, redukują Gorąco i Suchość w Jelicie grubym, zwłaszcza w przypadku przewlekłych zaparć u osób starszych. Mus z gotowanych brzoskwiń jest idealny dla osób z ostrym stanem zapalnym jelit.
- Niezalecane w przypadku objawów Gorąca w postaci np. zmian skórnych.
W ziołolecznictwie chińskim używa się także pestek brzoskwini – TAO REN oraz suszonych niedojrzałych brzoskwiń – BI TAO GAN.