Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
Ryż przepłukać, zalać wodą i gotować tak długo aż ziarna się rozpadną. Jak kleik będzie gotowy dodać pokrojone na kawałki szparagi i ugotować je do miękkości. Kleik można posolić. Congee powinno być raczej bardziej wodniste.


- Ta zupa jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Wzmacnia Qi i Płyny ciała. Harmonizuje trawienie, ma działanie odżywcze, łagodzące, chłodzące. Wskazana dla rekonwalescentów zwłaszcza po przebytych chorobach układu oddechowego z wysoką gorączką w przebiegu.
- Szczególnie zalecana przy Wilgotnym Gorącu, osłabieniu trawienia, nadwadze.
- Jeżeli spożywamy congee jako danie terapeutyczne kleik dzielimy na dwie porcje. Jedną spożywamy rano a drugą wieczorem.
- Dodatek sosu Tamari spowoduje, że potrawa będzie bardziej działa na jelito grube, pobudzi wypróżnienie, nawilży jelita.
- Dodatek prażonego czarnego sezamu spowoduje, że zupa będzie bardziej wzmacniała aspekt Krewi.
- Dodatek szczypiorku podniesie termikę potrawy, będzie ona bardziej wskazana dla osób z objawami Zimna.
Zobacz także
MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM
Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Wraz z rozpoczęciem sezonu truskawkowego zaczynamy przetwarzać te pyszne owoce na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest przygotowanie z nich koktajli.
KOMPOT TRUSKAWKOWY
Kompot z truskawek chłodzi, nawilża i usuwa Gorąco, czyli jest idealny w okresie letnim, szczególnie dla osób z objawami Gorąca.