BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 pęczek botwinki
- młoda włoszczyzna
- koperek
- przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
- Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
- Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
- Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke