BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW

Kilka słów o potrawie

Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.
}

CZAS

15 min

PORCJE

2-3

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • młoda włoszczyzna
  • koperek
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Jak przyrządzić:
Włoszczyznę drobno kroimy lub trzemy na tarce, dusimy na łyżeczce masła klarowanego. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i botwinkę, najpierw grubsze łodygi, a po 10 minutach gotowania pokrojone liście. Powinny się one gotować przez chwilę. Doprawiamy do smaku, podajemy z dodatkami, modyfikując potrawę w zależności od konstytucji.  Ugotowana botwinka może być bazą dla chłodnika litewskiego.
MODYFIKACJE
  • Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
  • Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
  • Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
  • Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This