Według zasad dietetyki medycyny chińskiej wszystkie produkty spożywcze są charakteryzowane poprzez trzy jakości: smak, termikę, czyli jakość cieplną oraz obszar oddziaływania. Dokładnie tak samo są opisywane chińskie zioła.
Cechą ważną w określaniu właściwości pokarmów ma również ich kolor. Inne właściwości mają białe szparagi, a inne zielone, to samo dotyczy nasion sezamu czarnego lub białego, fasole o różnych kolorach oddziałują trochę inaczej.
- Smak może być kwaśny, gorzki, słony, ostry lub słodki. Wpływa on na kierunek działania produktów np. gorzka kawa działa moczopędnie, wysusza objawy wilgoci w ciele w tym obrzęki, cysty, drożdżowce. ostre jedzenie wywołuje poty. Smak gorzki stosuje się by usunąć stany zapalne, smak słodki działa wzmacniająco.
- Obszar oddziaływania określa nam na którym narząd dane pożywienie wywiera wpływ np. marchewka jest słodka i lekko gorzka działa na *Nerki, Śledzionę i Jelito Grube.
- Wpływ jakości termicznej może mieć charakter gorący, ciepły, neutralny, chłodny lub zimny. Gorące produkty możemy zalecać w przypadku chorób z Zimna a sugerować eliminację ich w przypadku chorób z Gorąca. Ochładzająca natura pożywiania zmniejsza objawy Gorąca takie jak m.in. zaczerwienione oczy, bolące gardło.