POTRAWKA Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI

Kilka słów o potrawie

Szparagi podane w postaci potrawki na kurczaku, są mniej wychładzające, ale nie tracą innych ważnych właściwości. Potrawa zalecana osobom z objawami Zimna.  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

3-4

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • ½ kurczaka dobrej jakości
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 szt. młodej cebuli
Jak przyrządzić:
Kurczaka pokroić na małe części razem z kośćmi i gotować do miękkości z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk). Jak kurczak będzie prawie miękki dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i szparagi, gotować wszystko do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle klarowanym (1 łyżeczka), dodać do kurczaka z warzywami, doprawić gałką muszkatołową, posypać obficie ulubioną zieleniną. Można zagęścić potrawkę mąką rozprowadzoną w wodzie (orkiszowa, ryżowa, kukurydziana) jak ktoś czuje potrzebę.
MODYFIKACJE
  • Można do gotowania kurczaka dodać korzeń traganka jeżeli występują duże niedobory Qi.
  • Jak podamy potrawę z młodymi ziemniakami danie będzie miało bardziej nawilżające właściwości, jeżeli podamy np. z kaszą jęczmienną/gryczaną paloną to potrawa będzie bardziej ogrzewająca.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This