WARZYWA WIOSENNE Z RYŻEM SMAŻONYM
Kilka słów o potrawie

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda marchewka
- ½ cukinii
- 3 szparagi
- 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku,
- 1 plasterek imbiru
- 1 szklanka ugotowanego ryżu


- Składniki potrawy są ochładzające, ale sposób obróbki termicznej i dodatek rozgrzewających składników (cebula, czosnek, imbir lub dodatkowo chilli) czyni ją neutralna termicznie do ogrzewającej.
- Można dodać świeże chilli – potrawa będzie bardziej rozgrzewająca, lepsza dla osób z objawami Zimna.
- Można dodać jajko i szybko wymieszać, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca Yin.
Zobacz także
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.

Jestem terapeutą klasycznego ziołolecznictwa Jing Fang w linii dr.Hu Xî Shu, dyplomowanym naturopatą, członkiem Polskiego Towarzystwa Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Specjalizuję się w dietoterapii i ziołolecznictwie chińskim, prowadzę gabinet, szkolenia i nieustannie się dokształcam. Zapraszam do gabinetu: www.dietetykaintegracyjna.pl