Kilka słów o potrawie

Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.  
}

CZAS

10min

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • 2 jajka dobrej jakości
  • 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.  
MODYFIKACJE
  • Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
  • Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
  • Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
  • Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
  • Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This