ZUPA KREM Z BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.
CZAS
15 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 2 buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
Jak przyrządzić:
Warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miekkości. Wyciągnąć przyprawy i całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Podałam zupę z jogurtem greckim wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem by przełamać słodki smak buraków i posypałam koperkiem. Można posypać szczypiorkiem, pietruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni, nasionami słonecznika. Można podać z domowym pesto itp.
MODYFIKACJE
- O burakach pisałam tu.
- Równoważą Qi Śledziony i Żołądka, wzmacniają Serce, uspokaja Ducha, dzięki swoim właściwościom ochładzająco-nawilżającym są wskazane dla osób nerwowych.
- Poprawiają krążenie, posiada właściwości rozrzedzania i rozpuszczania zastojów Krwi, zwłaszcza z powodu nadmiarowego Gorąca.
- Oczyszczają Krew i nawilżają organizm, zapobiegają krwawieniu z powodu Gorąca Krwi, np. krwawienia z nosa. W takiej sytuacji dobrze działa wypijanie soku z surowych buraków, rano na czczo.
- Poprawiają menstruację, w połączeniu z marchewką służą do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy, przy zaniku miesiączki, anemii.
- Leczą zastój Qi Wątroby i dolegliwości związane z Wątrobą (osoby zestresowane, napięte emocjonalnie).
- Leczą zaparcia, przede wszystkim te, które są spowodowane wyczerpaniem Płynów.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU: