ZUPA KREM Z BURAKÓW

Kilka słów o potrawie

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

}

CZAS

15 min

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka

Jak przyrządzić:

Warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miekkości. Wyciągnąć przyprawy i całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem.  Podałam zupę z jogurtem greckim wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem by przełamać słodki smak buraków i posypałam koperkiem. Można posypać szczypiorkiem, pietruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni, nasionami słonecznika. Można podać z domowym pesto itp. 

MODYFIKACJE

  • O burakach pisałam tu. 
  • Równoważą Qi Śledziony i Żołądka, wzmacniają Serce, uspokaja Ducha, dzięki swoim właściwościom ochładzająco-nawilżającym są wskazane dla osób nerwowych.
  • Poprawiają krążenie, posiada właściwości rozrzedzania i rozpuszczania zastojów Krwi, zwłaszcza z powodu nadmiarowego Gorąca.
  • Oczyszczają Krew i nawilżają organizm, zapobiegają krwawieniu z powodu Gorąca Krwi, np. krwawienia z nosa. W takiej sytuacji dobrze działa wypijanie soku z surowych buraków, rano na czczo.
  • Poprawiają menstruację, w połączeniu z marchewką służą do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy, przy zaniku miesiączki, anemii.
  • Leczą zastój Qi Wątroby i dolegliwości związane z Wątrobą (osoby zestresowane, napięte emocjonalnie).
  • Leczą zaparcia, przede wszystkim te, które są spowodowane wyczerpaniem Płynów. 
  • Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.

Zobacz także

KOMPOTY

KOMPOTY

Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI

Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z  powodu Gorąca. 

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This