Kilka słów o potrawie
Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:)
CZAS
30 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 pietruszka duża
- 1/4 selera korzeniowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- passata pomidorowa – 1 szklanka (ew. sok pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy)
- filety rybne świeże: dorsz, łosoś, halibut, flądra – 0.5kg-1kg
- przyprawy do smaku – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak przyrządzić:
Na łyżeczce masła klarowanego poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i dusić razem przez 2-3 min. W międzyczasie pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce warzywa korzeniowe. Dodać do cebuli i papryki, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, majeranek, domowy przecier pomidorowy i pokrojone w kostkę filety rybne. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku i gotujemy wszystko razem jeszcze 5min. Podajemy zupę z koperkiem lub pietruszką.
MODYFIKACJE
- zupa posiada działanie odżywcze i rozgrzewające
- ryby morskie są szczególnie zalecane przy niedoborze Yang, wrażliwości na zimno, osłabieniu odporności
- dodatek warzyw korzeniowych oraz pomidorów odżywia Yin i wzmacnia Płyny ciała.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
AUTOR PRZEPISU: