SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Kilka słów o potrawie
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 2500 ml wody (około 10 filiżanek)
- 50 gramów suszonego głogu (Shan Zha)
- 30 gramów suszonej śliwki (Wu Mei)
- 3-5 gramów suszonej skórki mandarynki (Chen Pi)
- 6-9 gramów suszonego korzenia lukrecji (Gan Cao)
- 5-10 gramów suszonego kwiatu hibiskusa (Luo Shen Hua)
- 1-3 gram suszonego kwiatu osmantusa (opcjonalnie)
- 100 gramów cukru skalnego (lub innego do smaku)
Opłucz wszystkie wysuszone składniki pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Mocz w wodzie przez 1 godzinę.
Po namoczeniu gotuj na wolnym ogniu (pod pokrywką) przez 45 minut.
Dodaj cukier kamienny do smaku, pozwól mu całkowicie się rozpuścić i wyłącz, pozostaw do ostygnięcia.
Odcedź i przechowuj w lodówce. Pij to jak herbatę.
Pamiętaj, aby przechowywać napój w lodówce; max przez 3-4 dni.
*głóg, śliwka, lukrecja obowiązkowa, pozostałe składniki opcjonalne
** kwiaty hibiskusa można zastąpić burakiem
***Śliwkę, głóg i lukrecję można znaleźć w chińskich sklepach ziołowych i spożywczych.
- Popularne napoje chłodzące mogą poważnie uszkodzić nasze trawienie, ponieważ są zbyt zimne i wychładzające. Spróbujmy innego podejścia, wg medycyny chińskiej, chłodzimy, ale jednocześnie wspieramy trawienie i nawilżamy się od środka.
- Wszystkie składniki napoju mają na celu oczyścić i uspokoić wnętrze, wydalić ciepło i ugasić pragnienie. Jest on dobry dla całej rodziny i skuteczny w walce z dolegliwościami związanymi z gorącem, na które jestesmy narażeni w upalne dni lub spożywając nadmiar rozgrzewających potraw.
- Suan Mei Tang ma również działanie poprawiające trawienie i uspokajające umysł.
- Może także leczyć kaszel, lekką biegunkę, usuwa zastoje Qi i Krwi, pomaga wytwarzać ślinę i gasi pragnie.
- W sieci można spotkać wiele przepisów, które wymagają dowolnej kombinacji następujących suszonych składników: kwaśnych śliwek (Wu Mei), owoców głogu (Shan Zha), suszonej skórki mandarynki (Chen Pi), korzenia lukrecji (Gan Cao), suszonych kwiatów hibiskusa (Luo Shen Hua), osmantusa i cukru kamiennego. Suszone śliwki i owoce głogu to dwa kluczowe składniki. Nie sposób je zastąpić w tym przepisie.
Zobacz także
MAKARON SOBA Z WARZYWAMI
W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.
ZUPA KREM Z BURAKÓW
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.