JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Kilka słów o potrawie
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
CZAS
15 min
PORCJE
1
KATEGORIA
Śniadanie
Składniki:
- Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
- 1 dojrzała, ale nie za bardzo gruszka, u mnie Konferencja
- Plasterek imbiru lub innych ulubionych dodatków
- Łyżeczka masła klarowanego
- Orzechy włoskie 5 szt.
Jak przyrządzić:
Płatki owsiane (najlepsze górskie, nie błyskawiczne) zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Dodać plasterek imbiru. Zmniejszyć ogień, gotować kilka minut, dbając by owsianka się nie przypaliła. Na patelni położyć pokrojone w cząstki gruszki. Dusić na wolnym ogniu z łyżeczką masła klarowanego do miękkości. Jak gruszki będą prawie miękkie dodać pokrojone orzechy włoskie i lekko je podprażyć. Owsiankę podawać z duszonymi gruszkami i orzechami. Ciekawym pomysłem może być dodatek cynamonu lub świeżego rozmarynu z miodem.
MODYFIKACJE
- Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang, w stanach osłabienia, zmęczenia.
- Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
- Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roślinnym.
- U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
- Dodatek gruszek równoważy ogrzewające właściwości owsianki oraz zmniejsza Suchość Płuc, dzięki temu jest to idealne śniadanie w okresie jesiennym.
- Dodatek prażonych orzechów włoskich wzmacnia Yang Nerek, jak orzechy włoskie będziemy gotować razem z owsianką będą nawilżały Jelito Grube.
- W trakcie gotowania do owsianki można dodać także łyżeczkę owoców Goji, dla osób z niedoborem Yin i Krwi.
Zobacz także
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
AUTOR PRZEPISU:
Swietnie. Bardzo smaczne I pożywne .
Dziękuje
Czy Pani przepisy są w oparciu o metodę 5 przemian?