To pierwszy z 24 sezonów. Rozpoczyna się 4 lub 5 lutego. Składa się z 3 części:
- w pierwszej wschodni wiatr wciąż mrozi ziemię, ale temperatury stopniowo zaczynają rosnąć;
- w drugiej części owady budzą się z hibernacji i zaczynają się ruszać;
- w trzeciej części jeziora zaczynają się odmrażać, a ryby zaczynają pływać przy powierzchni i można je dzięki temu łatwo zaobserwować.
Generalnie ten sezon zwykle przynosi koniec najzimniejszej części zimy. Temperatura powietrza rośnie, a ziemia zaczyna odmarzać. Chińczycy nazywają ten czas Początkiem Wiosny choć my raczej nazwalibyśmy to przedwiośniem. Początek Wiosny rozpoczyna się świętem Chińskiego Nowego Roku, który też nazywany jest Świętem Wiosny. Dane historyczne mówią o tym, że już 3000 lat temu za czasów dynastii Zhou obchodzono to święto. Modlono się wtedy do boga wiosny Mang Shen (znany także jako Goumany Shen), który był odpowiedzialny za aktywności agrokulturalne. Zgodnie z legendą Mang Shen żył na wschodzie, a cesarz chciał ustanowić 3 radców, 9 ministrów, księżniczki i innych urzędników, aby prowadzili świąteczną ceremonię powitania wiosny na przedmieściach. Z czasem te obchody były coraz bogatsze w znaczenie. Jednak dopiero za czasów ostatniej dynastii Qing święto spopularyzowało się także wśród ludności wiejskiej stając się ważną uroczystością już dla całego chińskiego społeczeństwa. W ramach obchodów śpiewano, tańczono, jedzono sajgonki, ciasteczka wiosenne i rzepę. Ważnym symbolem tego okresu było bydło. Pierwszego dnia Nowego Roku jedzono świeże warzywa, które były symbolem powitania wiosny i modlono się wtedy o pomyślność dla zwierząt domowych i członków rodziny. Bogate rodziny jadły oprócz tych wiosennych ciastek, duszoną wieprzowinę z sosem sojowym, mięso wędzone, marynowaną w soli wieprzowinę i różne dania z warzyw takich jak: szpinak, chiński szczypiorek, kiełki fasoli itd. Rzepę żuto, aby radzić sobie z wiosenną sennością.
Profilaktyka zdrowia
Tak jak w przyrodzie zaczyna wszystko odmarzać podobnie jest z naszym krążeniem Krwi i Qi w organizmie. Stopniowo odzyskujemy witalność.
Początek Wiosny jest okresem przejściowym między zimą i wiosną kiedy wszystkie żywe stworzenia budzą się ze snu, a energia Yang wzrasta reprezentując obraz rozwijającego się naturalnego świata. Zgodnie z medycyną chińską, Yin i Yang oraz 5 elementami (5 przemianami) jest to czas kiedy metabolizm nabiera wigoru, co sprzyja powrotowi do pełni zdrowia ciała i umysłu, szczególnie w aspekcie dobrego utrzymania pracy Wątroby. Jednakże, ponieważ temperatura staje się cieplejsza, ale wciąż potrafi szybko się ochłodzić, temperatury rano i wieczorem mogą się bardzo różnić między sobą. Dodatkowo po zimowej hibernacji ludzki układ odpornościowy jest dość osłabiony i w związku z tym należy zapobiegać chorobom i wzmacniać zdrowie.
W znaczeniu codziennego życia ludzie powinni zwrócić wciąż uwagę na utrzymywanie ciepła i nie pozbywać się tak szybko odzieży zimowej ciesząc się, że jest już trochę cieplej na zewnątrz. Powinniśmy wdrożyć większą aktywności na zewnątrz (w naszych polskich warunkach musimy jednak zwracać uwagę na to czy nie ma smogu w powietrzu). Poprzez ćwiczenia fizyczne odporność może się wzmocnić i w ten sposób łatwiej i efektywniej będzie zapobiegać chorobom. Coraz więcej słońca i dłuższe dni sprawią, że automatycznie nasz nastrój będzie bardziej optymistyczny, co dodatkowo wspiera nasze zdrowie.
Dieta
Diata powinna obejmować produkty o naturze wznoszącej yang qi jak: por, kiełki oraz pokarmy wspierające wątrobę jak: ryż, kukurydza, wołowina, wątróbki zwierzęce, przegrzebki, krasnorosty morskie, imbir, cebula, amarantus, rzepa, kapusta, jabłko, śliwka suszona, papaja, Da Zao (owoc głożyny pospolitej), nasiona słonecznika, sezam, miód i mleko. Dla rozluźnienia Wątroby warto wesprzeć się też jagodami goji (Gou Qi Zi), kurkumą, tempeh i kolendrą.
Styl życia
Powinniśmy teraz później kłaść się spać i wstawać wcześniej. Brzuch nie powinien być za mocno spinany paskiem a ciało zacząć więcej rozciągać.