Kilka słów o potrawie

Zupa grzybowa z chińską nutą:)  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • pudełko pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • grzyby suszone: podgrzybki, borowiki, mun, shitake
  • cebula 1 sztuka
  • masło 30g
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • śmietana do zupy
 
Jak przyrządzić:
1.Obrać pieczarki i pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ostrugać marchew i pietruchę i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (lub posiekać w blenderze).
Grzyby shitake namoczyć na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
2. Na patelni lub woku rozpuścić masło a potem na nim smażymy pieczarki ok 15 minut jak już puszczą wodę i bardziej się przysmażą.
3. Gotujemy wodę a do gotującej wrzucamy pietruchę, marchew, pokrojone ziemniaki oraz grzyby suszone i namoczone shitake.
4. Gdy pieczarki będą już gotowe wtedy dodajemy je do reszty gotujących się składników zupy i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 20 minut.
5. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany do zupy, sól i pieprz do smaku.
MODYFIKACJE

Zobacz także

CUKINIA GRILLOWANA

CUKINIA GRILLOWANA

Przykład jak przygotować warzywo typu Yin na sposób Yang, prosty sposób na równoważenie termiki produktu. Tak przygotowana cukinia smakuje podana ciepło ale także na zimno jako dodatek do innych potraw lub samodzielna przekąska.

OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI

OWSIANKA Z OWOCAMI LETNIMI

Wariant letni popularnej owsianki. Dzięki dodatkowi wychładzających owoców letnich, ciepłe i gotowane śniadanie nie jest aż tak rozgrzewające jak owsianki przygotowywane w chłodniejszych porach roku.

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM

Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This