Kilka słów o potrawie

Zupa grzybowa z chińską nutą:)  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • pudełko pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • grzyby suszone: podgrzybki, borowiki, mun, shitake
  • cebula 1 sztuka
  • masło 30g
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • śmietana do zupy
 
Jak przyrządzić:
1.Obrać pieczarki i pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ostrugać marchew i pietruchę i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (lub posiekać w blenderze).
Grzyby shitake namoczyć na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
2. Na patelni lub woku rozpuścić masło a potem na nim smażymy pieczarki ok 15 minut jak już puszczą wodę i bardziej się przysmażą.
3. Gotujemy wodę a do gotującej wrzucamy pietruchę, marchew, pokrojone ziemniaki oraz grzyby suszone i namoczone shitake.
4. Gdy pieczarki będą już gotowe wtedy dodajemy je do reszty gotujących się składników zupy i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 20 minut.
5. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany do zupy, sól i pieprz do smaku.
MODYFIKACJE

Zobacz także

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

KASZA JAGLANA Z DYNIĄ

Potrawa śniadaniowa, można spożywać w postaci kleiku do czego gorąco namawiam lub w postaci gęstej kaszy. Do wypróbowania na słodko lub w wersji wytrawnej. Idealna o tej porze roku kompozycja wzmacniająca i harmonizująca.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This