Kilka słów o potrawie

Zupa grzybowa z chińską nutą:)  
}

CZAS

1 godz.

PORCJE

4

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • pudełko pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • grzyby suszone: podgrzybki, borowiki, mun, shitake
  • cebula 1 sztuka
  • masło 30g
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • śmietana do zupy
 
Jak przyrządzić:
1.Obrać pieczarki i pokroić w plastry. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ostrugać marchew i pietruchę i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (lub posiekać w blenderze).
Grzyby shitake namoczyć na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
2. Na patelni lub woku rozpuścić masło a potem na nim smażymy pieczarki ok 15 minut jak już puszczą wodę i bardziej się przysmażą.
3. Gotujemy wodę a do gotującej wrzucamy pietruchę, marchew, pokrojone ziemniaki oraz grzyby suszone i namoczone shitake.
4. Gdy pieczarki będą już gotowe wtedy dodajemy je do reszty gotujących się składników zupy i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 20 minut.
5. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek śmietany do zupy, sól i pieprz do smaku.
MODYFIKACJE

Zobacz także

PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA

Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This