Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 średnia bulwa kopru włoskiego
- 1/2 korzenia pietruszki
- 10-15 cm kawałek pora
- 1/8 selera naciowego lub łodyga selera naciowego
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
- garść świeżo łuskanych orzechów włoskich
- Ta lekkostrawna zupa jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi z powodu Zimna. Ogrzewa Żoładek, wspomaga trawienie, zmniejsza niedoborowe bóle brzucha,
- koper włoski ogrzewa, wzmacnia Qi, wpływa dobrze na trawienie,
- seler, pietruszka, por wzmacniają i ogrzewają,
- orzechy włoskie, zwłaszcza prażone ogrzewają Nerki, szczególnie jest to korzystne w okresie zimowym.
Zobacz także
JESIENNA OWSIANKA Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Zapraszam na kolejny wariant owsianki, tym razem z gruszkami. Nie ma lepszego owocu, który nawilża Płuca jesienną porą.
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke