Kilka słów o potrawie

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.  
}

CZAS

15-25 min.

PORCJE

1

KATEGORIA

Śniadania
Składniki:
  • Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
  • Śliwki węgierki – dojrzałe około 200g
  • Plasterek imbiru, szczypta cynamonu, odrobina Porto
  • łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Płatki owsiane (najlepsze górskie, nie błyskawiczne) zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Dodać plasterek imbiru. Zmniejszyć ogień, gotować kilka minut dbając by owsianka się nie przypaliła. Na patelni położyć wypestkowane śliwki. Dusić na wolnym ogniu z łyżeczką masła klarowanego do miękkości. Dodać odrobinę cynamonu oraz chlust Porto. Słodkie dodatki nie są konieczne jeśli śliwki są dojrzałe. Owsiankę podawać z duszonymi śliwkami.
MODYFIKACJE
  • Gotowane/ duszone śliwki są tradycyjnym środkiem przeciwdziałającym zaparciom na tle nadmiarowym.
  • Fioletowe śliwki są najlepsze do leczenia zastoju Wątroby.
  • Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang Śledziony, Serca i Nerek, w stanach osłabienia, zmęczenia.
  • Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
  • Osoby z Gorącem Serca mogą gotować owsiankę na mleku krowim.
  • Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roślinnym.
  • U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
  • Dodatek śliwek przygotowanych z rozgrzewającymi przyprawami i dodatkiem alkoholu wzmacnia ogrzewające właściwości owsianki, dzięki temu jest lepsza w okresie niskich.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This