Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- Płatki owsiane 4-5 łyżek, około 50g
- Śliwki węgierki – dojrzałe około 200g
- Plasterek imbiru, szczypta cynamonu, odrobina Porto
- łyżeczka masła klarowanego
- Gotowane/ duszone śliwki są tradycyjnym środkiem przeciwdziałającym zaparciom na tle nadmiarowym.
- Fioletowe śliwki są najlepsze do leczenia zastoju Wątroby.
- Potrawa zalecana przy niedoborze Qi i Yang Śledziony, Serca i Nerek, w stanach osłabienia, zmęczenia.
- Owsiankę można gotować na wodzie, mleku roślinnym lub krowim.
- Osoby z Gorącem Serca mogą gotować owsiankę na mleku krowim.
- Osoby z objawami Wilgoci powinny zrezygnować z mleka krowiego i gotować owsiankę na wodzie lub mleku roślinnym.
- U osób z objawami Wilgoci dobrze jest podprażyć płatki owsiane przed gotowaniem.
- Dodatek śliwek przygotowanych z rozgrzewającymi przyprawami i dodatkiem alkoholu wzmacnia ogrzewające właściwości owsianki, dzięki temu jest lepsza w okresie niskich.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.