BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.
Grażyna Kidawska

CZAS
15 min
PORCJE
2-3
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- młoda włoszczyzna
- koperek
- przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Jak przyrządzić:
Włoszczyznę drobno kroimy lub trzemy na tarce, dusimy na łyżeczce masła klarowanego. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i botwinkę, najpierw grubsze łodygi, a po 10 minutach gotowania pokrojone liście. Powinny się one gotować przez chwilę. Doprawiamy do smaku, podajemy z dodatkami, modyfikując potrawę w zależności od konstytucji. Ugotowana botwinka może być bazą dla chłodnika litewskiego.


MODYFIKACJE
- Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
- Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
- Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.
Zobacz także
SAŁATKA Z BURAKÓW W STYLU GRECKIM
Bardzo smaczna sałatka inspirowana Grecją, ochładza i nawilża jednocześnie, idealna na letnie upały. Można ją spożywać jako samodzielne danie albo jako dodatek do potraw mięsnych lub zbożowych.
CONGEE ZE SZPARAGAMI
Ryż jest najbardziej popularnym zbożem do przygotowywania congee, może też być on zastąpiony przez proso, orkisz lub inne zboża.
OMLET Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM
Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.
AUTOR PRZEPISU: