Kilka słów o potrawie
Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 młoda kapusta
- 1 pęczek młodych marchewek
- 1 pęczek koperku
Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy z niewielkim dodatkiem wody. Młodą marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i dodajemy do kapusty, gotujemy warzywa do miękkości. Trwa to przysłowiową chwilę, ponieważ warzywa są młode i zasobne w wodę, nie rozgotować. Przyprawiamy solą i pieprzem, można zagęścić potrawę wybranym gatunkiem mąki rozprowadzonej w wodzie. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, zagotować chwilę. Gotowe.


- Kapusta jest lekko ogrzewająca i słodka, nawilża jelita, poprawia trawienie, wzmacnia Jing Nerek. Marchew jest neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, wzmacnia.
- Potrawa wzmacnia „Środek” czyli układ trawienny, dobrze wpływa na skórę, Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami.
- Można dodać dla smaku masło klarowane lub ulubiony rodzaj oleju, co sprawi, że potrawa będzie bardziej nawilżająca.
Zobacz także
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.
NAPOJE PORUSZAJĄCE ZASTÓJ QI
Przewlekły stres, który wiaże się z wystepowaniem syndromu zastoju Qi towarzyszy nam wszystkim. Zioła usprawniajace przepływ Qi Wątroby pomagają szybko zniwelować skutki przewlekłego napięcia organizmu, pozwalają odpuścić, nabrać dystansu do problemów, spojrzeć z innej perspektywy.
ZUPA HARMONIZUJĄCA NARZĄDY ZANG
Zapraszam na zupę o szczególnych właściwościach, przygotowaną z niecodziennych składników.