Kilka słów o potrawie

Prosty dodatek do wszelkiego rodzaju kasz / młodych ziemniaków lub do potraw mięsnych, można spożywać również jako samodzielne danie na kolację, która powinna być lekkostrawna z przewagą warzyw.

}

CZAS

15 min

PORCJE

3-4

KATEGORIA

Dania główne
Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 1 pęczek koperku
Jak przyrządzić:

Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy z niewielkim dodatkiem wody. Młodą marchewkę myjemy dokładnie, kroimy w plasterki  i dodajemy do kapusty, gotujemy warzywa do miękkości. Trwa to przysłowiową chwilę, ponieważ warzywa są młode i zasobne w wodę, nie rozgotować. Przyprawiamy solą i pieprzem, można zagęścić potrawę wybranym gatunkiem mąki rozprowadzonej w wodzie. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, zagotować chwilę. Gotowe.

MODYFIKACJE
  • Kapusta jest lekko ogrzewająca i słodka, nawilża jelita, poprawia trawienie, wzmacnia Jing Nerek. Marchew jest neutralna do lekko ogrzewającej, również słodka. Działa na system Śledziony, wzmacnia.
  • Potrawa wzmacnia „Środek” czyli układ trawienny, dobrze wpływa na skórę,  Łagodzi dolegliwości związane z wrzodami.
  • Można dodać dla smaku masło klarowane lub ulubiony rodzaj oleju, co sprawi, że potrawa będzie bardziej nawilżająca.

Zobacz także

PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA

Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

MAKARON SOBA Z WARZYWAMI

W nawiązaniu do wpisu na temat gryki chciałam się podzielić szybkim przepisem wykorzystującym makaron gryczany Soba. Nie trzymajcie się sztywno przepisu, wykorzystujcie te warzywa, które są aktualnie dostępne lub te które najbardziej lubicie.

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z BURAKÓW

Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This