Od tysięcy lat uprawia się różne zboża, które wyhodowano na drodze selekcji ze zwykłych traw. Zboża zaspokajają głód, dostarczają bogactwa smaku, zwiększają wytrzymałość, uspokajają, usuwają zbędne produkty przemiany materii z organizmu, poprawiają pamięć i jasność myślenia.
Z punktu widzenia dietetyki chińskiej zboża są „centrum”, wspierają nas w dążeniu do harmonii, osiągnięcia „złotego środka”, sprzyjają chłonności umysłu, odpoczynkowi, koncentracji. Ziarna zbóż to jedne z najmniejszych produktów spożywczych, równocześnie posiadają największą siłę odżywczą. Tak jak wszystkie inne nasiona zawierają w sobie potencjał życiowy wystarczający do rozwoju nowej rośliny.
W medycynie chińskiej bardzo ważne jest spożywanych produktów roślinnych i zwierzęcych zawierające w sobie potencjał życiowy, czyli po prostu informację genetyczną przeznaczoną dla następnych pokoleń. Dzięki spożywaniu takich produktów wzmacniamy naszą Esencję, czyli to co stanowi o naszej sile życiowej. Największe skupienie tej energii znajdujemy w produktach, które gwarantują powstanie nowego życie czyli nasionach, jajkach, w kawiorze, w zbożach, w nasionach roślin strączkowych, a nawet w malutkich nasionach malin, jeżyn, winogron itp. Zastanówcie się w wolnej chwili jakie efekty długoterminowe może mieć dieta z której wyeliminowano zboża i strączki?
W obecnych czasach zboża spożywane są głównie w postaci chleba, owsianek, białego ryżu, makaronów, wysoko przetworzonych produktów śniadaniowych. Powszechnie twierdzi się, że współczesna dieta jest najbardziej uboga w węglowodany złożone. Panuje opinia, że wszystkie rodzaje skrobi pochodzącej ze zbóż za takie same, a nadmierne ich spożycie wiąże się z epidemią nadwagi. Nie docenia się niestety znaczenia innych substancji odżywczych zawartych w zbożach, niewiele wiadomo o wyjątkowej i odmiennej naturze każdego ze zbóż. Myślę, że należy położyć nacisk na różnorodność i obfitość zbóż w naszej diecie i spożywać je w większej ilości, zwłaszcza te, które są odpowiednie dla naszej konstytucji i równoważą wpływ czynników środowiskowych, o czym jest napisane tu. O zasadach przygotowywania zbóż pisałam tu.