WARZYWA WIOSENNE Z RYŻEM SMAŻONYM
Kilka słów o potrawie
Jest to świetne danie pozwalające zagospodarować pozostały z dnia poprzedniego ryż, w sezonie robę je czasami jako danie na śniadanie lub na ciepło zabieram w termosie do pracy.
Grażyna Kidawska
CZAS
10 min
PORCJE
2
KATEGORIA
Śniadanie
Składniki:
- 1 młoda marchewka
- ½ cukinii
- 3 szparagi
- 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku,
- 1 plasterek imbiru
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
Jak przyrządzić:
Za pomocą obieraczki do ziemniaków strugam wstążki z jednej marchewki, kroję ½ cukinii w słupki i 3 szparagi na 2cm kawałki. Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażam 1 cebulkę dymkę pokrojoną w plasterki, mały ząbek czosnku oraz pokrojony drobno plasterek imbiru. Dodaje wcześniej przygotowane warzywa i smażę krótko na silnym ogniu. Na końcu dodaje do smażenia porcje ryżu. Mieszam ciągle pilnując żeby nie przywarło. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Polecam doprawić sosem sojowym Tamari. Posypać szczypiorkiem lub podawać z kolendrą, za którą przepadam.
MODYFIKACJE
- Składniki potrawy są ochładzające, ale sposób obróbki termicznej i dodatek rozgrzewających składników (cebula, czosnek, imbir lub dodatkowo chilli) czyni ją neutralna termicznie do ogrzewającej.
- Można dodać świeże chilli – potrawa będzie bardziej rozgrzewająca, lepsza dla osób z objawami Zimna.
- Można dodać jajko i szybko wymieszać, potrawa będzie bardziej odżywcza, wzmacniająca Yin.
Zobacz także
ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska 30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej
AUTOR PRZEPISU: