Kilka słów o potrawie
Pierwszy raz jadłam tę pyszną potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, a jednocześnie nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1/4 dyni hokkaido
- 3-4 Daktyle chińskie Da Zao
- 30g nasion lotosa
- 1 biały grzyb – tremella/trzęsak morszczynowaty
- Ta słodka potrawa wzmacnia trawienie, wzmacnia Krew, odbudowuje Płyny ciała, nawilża płuca, działa korzystnie dla osób z suchym kaszlem.
- Dodatek nasion lotosu działa uspokajająco, poprawia sen.
Zobacz także
NAPOJE CHŁODZĄCE
W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
ZUPA POMIDOROWA
Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.