Warzywa kapustne są bardzo ważną grupą warzyw uprawianych na całym świecie, stanowią podstawę wielu kuchni regionalnych. Szczególnie duży wybór ich spotkamy w okresie jesienno-zimowym, chociaż są dostępne w handlu już od wiosny. Wszystkie europejskie gatunki opisane poniżej pochodzą od kapusty dzikiej, która rośnie w basenie morza Śródziemnego, powstały one w wyniku ewolucji, samorzutnych krzyżowań lub zabiegów hodowlanych.

 Kapustne to rodzina roślin, do której zaliczają się powszechnie znane i używane w kuchni warzywa, w tabeli poniżej przedstawiam ich charakterystykę wg medycyny chińskiej. 

GATUNEK

NATURA TERMICZNA

SMAK

DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE

Brokuł ­  

chłodna

słodki, lekko gorzki

wzmacnia trawienie, wzmacnia Qi, ułatwia wypróżnienia, wspiera produkcję płynów ciała, działa moczopędnie

Jarmuż

neutralna do ogrzewającej

słodki, ostry

najbardziej obfitujący w mikro- i makroelementy oraz witaminy

Kalafior ­

neutralna do ochładzającej

słodki, lekko gorzki

ochładza gorąco Płuc i Żołądka

Kalarepa

neutralna

słodki, ostry, gorzki

poprawia krążenie Qi, usuwa zastoje Krwi, redukuje Wilgoć. Leczy niestrawność i zaburzenia równowagi cukrowej, stosowana w hipoglikemii i cukrzycy

Kapusta brukselska/ brukselka

neutralna do ogrzewającej 

 słodki, ostry

zawiera najwięcej błonnika w tej grupie warzyw

Kapusta chińska/bok choy

chłodna

słodki

oczyszcza Serce z Gorąca, nawilża jelita, wspomaga trawienie

Kapusta głowiasta biała

neutralna

słodka

odżywia łagodzi skurcze, poprawia trawienie, usuwa Gorąco, pobudza metabolizm wątroby, nawilża  jelita

Kapusta głowiasta czerwona

neutralna do ogrzewającej

ostry, słodki

równoważy Żołądek i Śledzionę, odżywia Krew, przełamuje zastoje Krwi

Kapusta pekińska

neutralna do ochładzającej

słodki

ochładza Gorąco, działa moczopędnie

Kapusta włoska

ogrzewająca

słodki, lekko gorzki, lekko ostry

oczyszcza Płuca,  wzmacnia Żołądek

Warzywa kapustne cechuje duża zawartość składników odżywczych. Niski udział tłuszczowców i cukrów powoduje, że warzywa te są produktami niskokalorycznymi, a bogatymi w minerały i makroelementy oraz błonnik. Zawierają m.in. glukozynolany, flawonoidy, karatenoidy. 

Mylące może być wybarwienie tych roślin, ponieważ przyjmuje się, że warzywa/owoce bogate w karotenoidy mają kolor od żółtego do czerwonego. W przypadku kapustowatych barwa karotenoidów jest maskowana zielenią chlorofilu. Kapustne zawierają także duże ilości witaminy C, K, H oraz witaminę U (S-metylometionina). Została ona po raz pierwszy wyizolowana w 1966 roku z kapusty. Witamina U ma działanie antynowotworowe oraz przyśpiesza gojenie wrzodów żołądka, zapobiega również powstawaniu kamicy żółciowej Duże ilości witaminy U znajdują się w kapuście chińskiej.

 Przyrządzanie: spożywać na surowo, duszone na parze, gotowane, smażone, pieczone. Kuchnie regionalne wszystkich krajów mają niezliczone sposoby na wykorzystanie tych warzyw w kuchni. Korzystajmy z tego bogactwa i spożywajmy więcej warzyw kapustnych. 

Dla zainteresowanych polecam artykuł: http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_6.pdf

Pin It on Pinterest

Share This