Warzywa kapustne są bardzo ważną grupą warzyw uprawianych na całym świecie, stanowią podstawę wielu kuchni regionalnych. Szczególnie duży wybór ich spotkamy w okresie jesienno-zimowym, chociaż są dostępne w handlu już od wiosny. Wszystkie europejskie gatunki opisane poniżej pochodzą od kapusty dzikiej, która rośnie w basenie morza Śródziemnego, powstały one w wyniku ewolucji, samorzutnych krzyżowań lub zabiegów hodowlanych.
Kapustne to rodzina roślin, do której zaliczają się powszechnie znane i używane w kuchni warzywa, w tabeli poniżej przedstawiam ich charakterystykę wg medycyny chińskiej.
GATUNEK |
NATURA TERMICZNA |
SMAK |
DZIAŁANIE TERAPEUTYCZNE |
Brokuł |
chłodna |
słodki, lekko gorzki |
wzmacnia trawienie, wzmacnia Qi, ułatwia wypróżnienia, wspiera produkcję płynów ciała, działa moczopędnie |
Jarmuż |
neutralna do ogrzewającej |
słodki, ostry |
najbardziej obfitujący w mikro- i makroelementy oraz witaminy |
Kalafior |
neutralna do ochładzającej |
słodki, lekko gorzki |
ochładza gorąco Płuc i Żołądka |
Kalarepa |
neutralna |
słodki, ostry, gorzki |
poprawia krążenie Qi, usuwa zastoje Krwi, redukuje Wilgoć. Leczy niestrawność i zaburzenia równowagi cukrowej, stosowana w hipoglikemii i cukrzycy |
Kapusta brukselska/ brukselka |
neutralna do ogrzewającej |
słodki, ostry |
zawiera najwięcej błonnika w tej grupie warzyw |
Kapusta chińska/bok choy |
chłodna |
słodki |
oczyszcza Serce z Gorąca, nawilża jelita, wspomaga trawienie |
Kapusta głowiasta biała |
neutralna |
słodka |
odżywia łagodzi skurcze, poprawia trawienie, usuwa Gorąco, pobudza metabolizm wątroby, nawilża jelita |
Kapusta głowiasta czerwona |
neutralna do ogrzewającej |
ostry, słodki |
równoważy Żołądek i Śledzionę, odżywia Krew, przełamuje zastoje Krwi |
Kapusta pekińska |
neutralna do ochładzającej |
słodki |
ochładza Gorąco, działa moczopędnie |
Kapusta włoska |
ogrzewająca |
słodki, lekko gorzki, lekko ostry |
oczyszcza Płuca, wzmacnia Żołądek |
Warzywa kapustne cechuje duża zawartość składników odżywczych. Niski udział tłuszczowców i cukrów powoduje, że warzywa te są produktami niskokalorycznymi, a bogatymi w minerały i makroelementy oraz błonnik. Zawierają m.in. glukozynolany, flawonoidy, karatenoidy.
Mylące może być wybarwienie tych roślin, ponieważ przyjmuje się, że warzywa/owoce bogate w karotenoidy mają kolor od żółtego do czerwonego. W przypadku kapustowatych barwa karotenoidów jest maskowana zielenią chlorofilu. Kapustne zawierają także duże ilości witaminy C, K, H oraz witaminę U (S-metylometionina). Została ona po raz pierwszy wyizolowana w 1966 roku z kapusty. Witamina U ma działanie antynowotworowe oraz przyśpiesza gojenie wrzodów żołądka, zapobiega również powstawaniu kamicy żółciowej Duże ilości witaminy U znajdują się w kapuście chińskiej.
Przyrządzanie: spożywać na surowo, duszone na parze, gotowane, smażone, pieczone. Kuchnie regionalne wszystkich krajów mają niezliczone sposoby na wykorzystanie tych warzyw w kuchni. Korzystajmy z tego bogactwa i spożywajmy więcej warzyw kapustnych.
Dla zainteresowanych polecam artykuł: http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_6.pdf