WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI
Kilka słów o potrawie
Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.
CZAS
30 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Dania główne
Składniki:
- 200g ryżu
- 250 g mięsa mielonego (drobiowe/wieprzowe/mix)
- warzywa sezonowe – marchewka, por, kapusta pekińska, seler naciowy
- przyprawy – czosnek, imbir, ew. papryczka chilli, sos sojowy
Jak przyrządzić:
Ryż ugotować, lekko ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz tartym czosnkiem, imbirem i drobno pokrojonym szczypiorkiem i solą. Uformować pulpety, obtoczyć w mące ryżowej lub innej ulubionej i ugotować na parze. Warzywa pokroić w słupki, krótko dusić na dużym ogniu z przyprawami i sosem sojowym. W tym przepisie użyłam także grzybów mun bo lubię ich chrupkość i cenię działanie zdrowotne. Podawać dużą porcję warzyw z pulpetami, całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.
MODYFIKACJE
- Pulpety mięsno-warzywne lub mięsno-ryżowe to prosty i smaczny sposób na ograniczenie ilości mięsa w diecie.
- Wg zaleceń dietetyki chińskiej ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie powinna wynosić maksymalnie 10%, o czym pisałam tu.
Zobacz także
CONGEE Z GROSZKIEM CUKROWYM I MŁODĄ MARCHEWKĄ
Staram się gotować potrawy z tego co aktualnie rośnie, z tego co jest najświeższe i sezonowe. Dzisiaj na śniadanie polecam kleik ryżowy z groszkeim cukrowym i młodą marchewką.
ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK
Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)
PASZTET Z SELERA
Ten szybki przepis na warzywny pasztet zadowoli nawet najwiekszych mięsożerców, a jak nie zadowoli to na pewno zaskoczy. Polecam jako urozmaicenie Wielkanocnego stołu i nie tylko.
AUTOR PRZEPISU: