ZUPA KREM Z BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
Chcąc wzmocnić Krew nie możemy obejść się bez buraków. Dzisiaj przedstawiam banalnie prosty przepis na krem z buraków.

CZAS
15 min
PORCJE
4
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 2 buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
Jak przyrządzić:
Warzywa obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować do miekkości. Wyciągnąć przyprawy i całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Podałam zupę z jogurtem greckim wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem by przełamać słodki smak buraków i posypałam koperkiem. Można posypać szczypiorkiem, pietruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni, nasionami słonecznika. Można podać z domowym pesto itp.


MODYFIKACJE
- O burakach pisałam tu.
- Równoważą Qi Śledziony i Żołądka, wzmacniają Serce, uspokaja Ducha, dzięki swoim właściwościom ochładzająco-nawilżającym są wskazane dla osób nerwowych.
- Poprawiają krążenie, posiada właściwości rozrzedzania i rozpuszczania zastojów Krwi, zwłaszcza z powodu nadmiarowego Gorąca.
- Oczyszczają Krew i nawilżają organizm, zapobiegają krwawieniu z powodu Gorąca Krwi, np. krwawienia z nosa. W takiej sytuacji dobrze działa wypijanie soku z surowych buraków, rano na czczo.
- Poprawiają menstruację, w połączeniu z marchewką służą do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy, przy zaniku miesiączki, anemii.
- Leczą zastój Qi Wątroby i dolegliwości związane z Wątrobą (osoby zestresowane, napięte emocjonalnie).
- Leczą zaparcia, przede wszystkim te, które są spowodowane wyczerpaniem Płynów.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
Zobacz także
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej
ZUPA MARCHWIOWA KREM
W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.
AUTOR PRZEPISU: