Kilka słów o potrawie

Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej (zalecenia znajdziecie tu).  
}

CZAS

20-30 min.

PORCJE

2

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 10-15 cm kawałek pora
  • 1/8 selera naciowego lub łodyga selera naciowego
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
  • garść świeżo łuskanych orzechów włoskich
Jak przyrządzić:
Warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki. Udusić na łyżeczce masła klarowanego. Zalać wodą, bulionem warzywnym lub bulionem mięsnym w zależności od potrzeby. Gotować do miękkości warzyw razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować orzechy: pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na suchej patelni. Zmiksowana zupę posypać orzechami, można dodać również ulubiona zieleninę.
MODYFIKACJE
  • Ta lekkostrawna zupa jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi z powodu Zimna. Ogrzewa Żoładek, wspomaga trawienie, zmniejsza niedoborowe bóle brzucha,
  • koper włoski ogrzewa, wzmacnia Qi, wpływa dobrze na trawienie,
  • seler, pietruszka, por wzmacniają i ogrzewają,
  • orzechy włoskie, zwłaszcza prażone ogrzewają Nerki, szczególnie jest to korzystne w okresie zimowym.

Zobacz także

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

WARZYWA DUSZONE Z PULPETAMI RYŻOWO-MIĘSNYMI

Nie jestem zwolenniczką skrajnych diet eliminacyjnych, ale uważam, że statystycznie za dużo spożywamy produktów zwierzęcych. Polecam zmniejszyć ilość mięsa na korzyść warzyw. W tym przepisie smak mięsa jest obecny, ale jego ilość mocno ograniczona.

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

ZUPA Z LIŚCI RZODKIEWEK

Czysty chlorofil. Niecodzienna zupa, sezonowa, pyszna, bez trawiastego smaku. Lubiana przez dzieci! Naprawdę:)

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This