Kilka słów o potrawie

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.
}

CZAS

30 min

PORCJE

2-3

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • marchew – 1/2 kg
  • cebula – 1/2 sztuki
  • masło – 20g
  • Rozmaryn – 1/8 łyżeczki
  • Tymianek – 1/4 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 1/8 łyżeczki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Woda – 1 l
Jak przyrządzić:
  1. Marchew i cebulę obierz i pokrój drobno.
  2. Rozgrzej garnek (minimum 2 l) na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją około 1 minuty. Następnie dodaj wodę i pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem 20-30 minut, tak długo, aż marchew będzie miękka.
  3. Dodaj przyprawy oraz sól i zmiksuj zupę blenderem na gęsty krem.
MODYFIKACJE

Zobacz także

NAPOJE CHŁODZĄCE

NAPOJE CHŁODZĄCE

W letnie upały najlepszym rozwiązaniem jest zielona herbata [LU CHA/CHA YE], ze względu na to, że wg medycyny chińskiej usuwa Gorąco i toksyny, wpływając odświeżająco na całe ciało. Zielona herbata oczyszcza oczy i głowę, poprawia koncentrację i uwagę. Łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.

ZUPA POMIDOROWA

ZUPA POMIDOROWA

Przepis na zupę pomidorową pochodzi z książki „W malinowym chruśniaku” Piotra Henschke

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This