Znaczenie jedzenia oraz kuchni w chińskiej kulturze jest czymś oczywistym. Można to łatwo zobaczyć choćby po ilości i popularności chińskich restauracji w wielu miastach na świecie. Istnieje powiedzenie w chińskiej medycynie:
„Leki i jedzenie mają to samo źródło”.Klasyczne dzieło z okresu dynastii Han „Kanon wewnętrznej medycyny Żółtego Cesarza” precyzuje gdzie jest granica pomiędzy jedzeniem a pokarmem, który staje się lekiem
„Jedząc na pusty żołądek jest to pokarm. Jedząc kiedy cierpisz jest to lek”.Sun Simiao żyjący (581-682) w czasach dynastii Tang znany jest w historii chińskiej medycyny jako jeden z najwybitniejszych znawców tej medycyny, w tym jej części profilaktycznej zwanej Yang Sheng. Wspominał on w wielu miejscach swojego dzieła:
„Aby być wprawnym w Yang Sheng (kultywacji życia) trzeba leczyć chorobę zanim się pojawi”.To pokazuje, że mądrość zawarta w medycynie chińskiej a szczególnie w jej części profilaktycznej (Yang Sheng) wykracza daleko poza to, co jest obecne w naszych czasach, korzystając z porady lekarza medycyny zachodniej. Stawiamy się tam, bo doświadczamy już choroby albo czujemy, że jest coś funkcjonuje nie tak jak powinno. Wiedza na temat profilaktyki chorób i pielęgnacji życia jest bardziej ambitna i wykracza poza to co oferuje nam bardzo rozreklamowany obecnie rynek suplementów. Sun Simiao stwierdził:
„Nawet jeśli nieustannie spożywasz alchemiczne preparaty (zawierały one podobnie jak obecne suplementy skoncentrowane ilości pewnych składników, które wierzono, że wpływają przedłużająco na życie – przypis R.B), ale jeśli nie znasz sztuki kultywacji życia to nadal będzie trudno przedłużyć twoje życie. Droga kultywacji życia jest to nieustanne staranie się z niewielkim wysiłkiem, ale nigdy nie powinno stać się wielkim zmęczeniem i siłą, której nie możesz wytrzymać!”Czyli inaczej mówiąc, korzyści profilaktyki nad leczeniem osiąga się poprzez zwolnienie i wypoczynek, zamiast wywoływania presji, nacisku na nasz organizm nieodpowiednim stylem życia i bezmyślną suplementacją.
„Cenić swoją energię witalną Qi, aby ciało pozostało zdrowym”to jedno z przesłań, które Sun Simiao zawarł w swym dziele o „leczeniu pożywieniem”.