Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 łyżeczka ulubionej zielonej herbaty (użyłam japońskiej Senchy)
- Parę gałązek świeżej mięty
- Zielona herbata wpływa odświeżająco na całe ciało, łagodzi objawy Gorąca w ciele, takie jak zawroty głowy, pragnienie i rozdrażnienie.
- Mięta chłodzi Gorąco wywołane upałem, dlatego jest idealnym produktem na lato.
- Jeśli ktoś bardzo potrzebuje, można taką herbatę posłodzić lekko, zwiększy to działanie nawilżające napoju. Miętowa herbata, mocno słodzoną jest pita przez mieszkańców północnej Afryki, w gorącym i suchym klimacie taki napój nawilża i chłodzi jednocześnie, czyli równoważy wpływ warunków klimatycznych.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.