Kongee (wym. kongi) to rodzaj rozcieńczonego kleiku. W Chinach jest on głównie przygotowywany z ryżu, ale też może być wykonywany z innych rodzajów zbóż, a nawet mieszanek zbóż. Do sporządzania kongi ( po chińsku zhou lub shi fan) można używać także fasoli, warzyw, białek zwierzęcych i chińskich ziół leczniczych. Tego typu dania w dietetyce chińskiej głównie zalecane są na śniadania, ponieważ dają dużo energii, a przy tym są łatwo strawne i nie tłuste.
Wielu ludzi w Polsce i na Zachodzie na samą myśl o kleikach myślą w dwóch kategoriach – nie mam czasu tego gotować i kleiki są bez smaku. Rozwiązaniem pierwszego problemu może być kupienie wolnowaru. Wtedy wystarczy przygotować wszystkie składniki wieczorem a kongee będzie się gotowało przez noc w bezpieczny sposób. Rano można zjeść gotowe, ciepłe danie. Mdły smak kongee można przełamać poprzez dodatek warzyw i ziół chińskich, które mogą znacznie wzbogacić smak, przez co łatwiej będzie się do nich przekonać.
Właściwości zdrowotne kongee z punktu widzenia medycyny chińskiej:
- wzmacnia Środkowy ogrzewacz (Żołądek i Śledzionę)
- wzmacnia i pobudza Qi (siły witalne)
- harmonizuje Żołądek
- z uwagi, że jest też posiłkiem spożywanym na ciepło (gotowany) jest łatwe do strawienia i przyswojenia składników
- ponieważ zawiera w sobie dużo płynu nawilża żołądek i jelita, co jest szczególnie istotne u osób starszych i chorujących na choroby przewlekłe. jest także wskazany dla noworodków i dzieci oraz wszystkich osób o słabszej konstytucji lub wyczerpanych.
- klasyczne teksty medycyny chińskiej podkreślają istotność regularnego spożywania kongee jako jednej z praktyk profilaktyki zdrowia, istotnie wpływającej na długość życie.
„Gotuj kongee aż woda i ryż staną się niewidzialne (rozpuszczą się i połączą w jeden płyn) i spożyj je przed świtem.”Inny klasyczny tekst mówi:
„Jeśli leczysz pacjenta o słabej konstytucji użyj kongee. Jest ono tak dobre jak wywar z żeńszenia”.Jeszcze inny zaleca:
„Zwykły kleik ryżowy jest cudowną substancją dla wzrostu i rozwoju ciała a słodki ryż jest unikalnym pośrednikiem dla ogrzania i odżywienia śledziony i żołądka”.Dlatego też kleik ryżowy powinien być stosowany jako pierwszy wprowadzany produkt, zaraz po karmieniu mlekiem matki.
Pilnie czytam! I pozdrawiam 😉
Bardzo się cieszę i zapraszam jak najczęściej:)