Kilka słów o potrawie
Szybkie i sycące śniadanie. Najlepsze w sezonie letnim. Na ciepło oczywiście.
Grażyna Kidawska

CZAS
10min
PORCJE
1
KATEGORIA
Śniadania
Składniki:
- 2 jajka dobrej jakości
- 1/2 dojrzałego pomidora pokrojonego w drobna kosteczkę
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Jak przyrządzić:
Połówkę dojrzałego pomidora kroimy w kosteczkę. szczypiorek drobno siekamy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pomidory, szczypiorek, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Wlewamy mieszankę na rozgrzane masło klarowane, smażymy z obu stron na złoty kolor.


MODYFIKACJE
- Potrawa działa odżywczo i wzmacniająco
- Zalecana przy niedoborze Qi i wyczerpaniu
- Nie podawać osobom z Wilgotnym Gorącem
- Osoby z dobrym trawieniem mogą spożywać omlet z dodatkiem węglowodanów (pieczywo, najlepiej tostowane)
- Osoby, u których stwierdzono problemy trawienne powinny spożywać omlet sam lub w towarzystwie duszonych warzyw (dobrze pasuje cukinia duszona na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku i oregano)
Zobacz także
ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska 30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej
AUTOR PRZEPISU: