BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW

Kilka słów o potrawie

Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.
}

CZAS

15 min

PORCJE

2-3

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • młoda włoszczyzna
  • koperek
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Jak przyrządzić:
Włoszczyznę drobno kroimy lub trzemy na tarce, dusimy na łyżeczce masła klarowanego. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i botwinkę, najpierw grubsze łodygi, a po 10 minutach gotowania pokrojone liście. Powinny się one gotować przez chwilę. Doprawiamy do smaku, podajemy z dodatkami, modyfikując potrawę w zależności od konstytucji.  Ugotowana botwinka może być bazą dla chłodnika litewskiego.
MODYFIKACJE
  • Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
  • Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
  • Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
  • Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.

Zobacz także

ZUPA MARCHWIOWA KREM

ZUPA MARCHWIOWA KREM

W ramach eliminacji Wilgoci przedstawiamy przepis, który świetnie wzmacnia Śledzionę, dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się Wilgoci w ciele. Marchew w końcu to żeń-szeń wsród warzyw.

ZUPA DYNIOWA KREM

ZUPA DYNIOWA KREM

Zupa dyniowa jest absolutnym przebojem jesieni. Można nawet powiedzieć, że nie ma lepszej potrawy, która wzmocni nasze Qi i pozwoli przygotować się na okres chłodów. Profilaktyka jest najważniejsza. Przepis autorski Rafała Beckera.

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Im jest zimniej, tym częściej mamy ochotę na rozgrzewające, sycące potrawy. Dzisiaj przedstawiam kolejny wariant owsianki, tym razem ze śliwkami, doskonały początek dnia lub drugie śniadanie.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This