BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.
Grażyna Kidawska

CZAS
15 min
PORCJE
2-3
KATEGORIA
Zupy
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- młoda włoszczyzna
- koperek
- przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Jak przyrządzić:
Włoszczyznę drobno kroimy lub trzemy na tarce, dusimy na łyżeczce masła klarowanego. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i botwinkę, najpierw grubsze łodygi, a po 10 minutach gotowania pokrojone liście. Powinny się one gotować przez chwilę. Doprawiamy do smaku, podajemy z dodatkami, modyfikując potrawę w zależności od konstytucji. Ugotowana botwinka może być bazą dla chłodnika litewskiego.


MODYFIKACJE
- Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
- Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
- Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.
Zobacz także
ZUPA RYBNA
ZUPA RYBNA Kilka słów o potrawie Zupy rybne rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda. Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni:) Grażyna Kidawska 30 min 4 Zupy Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 pietruszka duża 1/4 selera korzeniowego 1...
ZUPA GRZYBOWA
Zupa grzybowa z chińską nutą:)
ZUPA Z KOPRU WŁOSKIEGO
Aromatyczna i kojąca zupa, której składniki idealnie pokrywają się z zaleceniami dotyczącymi odżywiania w porze zimowej
AUTOR PRZEPISU: