BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW

Kilka słów o potrawie

Prosta i pyszna zupa z młodych buraków, charakterystyczna dla kuchni polskiej, odżywcza i oczyszczająca, tonik dla Krwi. Obowiązkowa w późno wiosennym i letnim menu, jak ktoś ma buraczki z własnego ogródka.
}

CZAS

15 min

PORCJE

2-3

KATEGORIA

Zupy
Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • młoda włoszczyzna
  • koperek
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Jak przyrządzić:
Włoszczyznę drobno kroimy lub trzemy na tarce, dusimy na łyżeczce masła klarowanego. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i botwinkę, najpierw grubsze łodygi, a po 10 minutach gotowania pokrojone liście. Powinny się one gotować przez chwilę. Doprawiamy do smaku, podajemy z dodatkami, modyfikując potrawę w zależności od konstytucji.  Ugotowana botwinka może być bazą dla chłodnika litewskiego.
MODYFIKACJE
  • Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
  • Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
  • Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
  • Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.

Zobacz także

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Od 2012 roku chleb żytni na zakwasie jest obecny w moim domu. Przerabiałam różne mąki, przepisy, dodatki, zawsze jednak wracam do wersji podstawowej. W prostocie siła.

NAPOJE PORUSZAJĄCE ZASTÓJ QI

NAPOJE PORUSZAJĄCE ZASTÓJ QI

Przewlekły stres, który wiaże się z wystepowaniem syndromu zastoju Qi towarzyszy nam wszystkim. Zioła usprawniajace przepływ Qi Wątroby pomagają szybko zniwelować skutki przewlekłego napięcia organizmu, pozwalają odpuścić, nabrać dystansu do problemów, spojrzeć z innej perspektywy.

AUTOR PRZEPISU:

Pin It on Pinterest

Share This