BOTWINKA – ZUPA Z MŁODYCH BURAKÓW
Kilka słów o potrawie
CZAS
PORCJE
KATEGORIA
- 1 pęczek botwinki
- młoda włoszczyzna
- koperek
- przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
- Buraki, zwłaszcza młode, wzmacniają Yin, oczyszczają i chłodzą Krew, nawilżają jelita, zapobiegają zaparciom, korzystnie wpływają na Wątrobę – regulują menstruację.
- Dodatek jajek gotowanych, które są ciepłe termicznie spowoduje, że potrawa będzie bardziej odżywcza i ogrzewająca.
- Można do botwinki dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, taka zupa będzie korzystniejsza dla osób z niedoborem Yin.
- Osoby z niedoborem Qi mogą ugotować taką zupę na rosole lub bulionie.
Zobacz także
KOMPOTY
Kompot jest wywarem sporządzonym z owoców, tradycyjny napój spożywany przez nas od wieków, zapomniany na wiele lat, odstawiony do lamusa, powoli wraca do łask.
ZUPA Z DYNI, DAKTYLI CHIŃSKICH, NASION LOTOSU I BIAŁEGO GRZYBA
Pierwszy raz jadłam tę potrawę w Pekinie, w okresie zimowym. Odżywcza, kojąca, nawilżająca potrawa. Słodkość bez wyrzutów sumienia.
SUAN MEI TANG – KWAŚNA HERBATA ŚLIWKOWA NA UPALNE DNI
Suan Mei Tang, najsłynniejszy letni napój, pity w czasie sezonu słonecznego MANG ZHONG i pozostałe upalne letnie dni. Przepis na ten napój istnieje od ponad 1000 lat. Włączenie go do letniego menu zapobiega możliwym dolegliwościom wynikającym z powodu Gorąca.